Home » D:News » Boom de gravide în Marea Britanie în pandemie de COVID

Boom de gravide în Marea Britanie în pandemie de COVID

Boom de gravide în Marea Britanie în pandemie de COVID
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 22.04.2021

Marea Britanie înregistrează un boom de femei însărcinate, însă informațiile sugerează că, la sfârșitul pandemiei, va exista un nou „baby boom” în multe țări.

O creștere a nașterilor apare adesea după evenimente tragice: numărul copiilor a crescut după cel de-al Doilea Război Mondial, dar și după moartea prințesei Diana și tsunami-ul din 2004 în Oceanul Indian, scrie La Stampa.

La începutul anului trecut, primul an de epidemie, numărul nașterilor a scăzut dramatic în toată Europa. Dar acum, statisticile britanice indică altceva: numărul femeilor care au rezervat o vizită prenatală este cel mai mare din ultimii cinci ani și toate informațiile sugerează că, la sfârșitul pandemiei, va exista un nou baby boom în multe țări.

În primele luni în care viețile noastre s-au schimbat din cauza COVID-19, s-au răspândit frica și incertitudinea. Însă spre sfârșitul anului trecut, pare că a început să revină optimismul, datorită vaccinurilor, moment care a dus și la o creștere semnificativă a numărului de femei care așteaptă un copil.

Serviciul Național din Marea Britanie adună date despre femeile care își rezervă prima vizită prenatală din 2015. Prima discuție cu o moașă are loc în general între 8 și 12 săptămâni de sarcină. În mai 2020, s-au înregistrat 50.965 de rezervări, în scădere cu 10,4% față de anul precedent. Dar încă din septembrie cifrele au crescut semnificativ, cu 58.135 de rezervări, cel mai mare număr pentru luna respectivă din 2015 și în creștere cu 6,8% față de anul 2019.

Tendința a continuat în ultimele trei luni ale anului 2020, cu o creștere de 11,1% față de anul precedent.

În alte țări nașterile au scăzut

În multe țări, numărul nașterilor a scăzut drastic în 2020 din cauza pandemiei: în Spania cu 20,4%, iar nașterile au atins cel mai scăzut nivel din 1941. În Italia a avut loc o scădere de 21,6%, în Franța cu 13,3%, iar în Statele Unite, California a înregistrat o scădere de 10,2% în decembrie 2020 comparativ cu 2019.

„Creșterea de acum s-ar putea datora multor aspecte”, a declarat pentru „Guardian” Birte Harlev-Lam, directorul executiv al Colegiului Regal al Moașelor. Pandemia a permis multor oameni să-și adapteze stilul de viață într-un ritm mai lent, munca de acasă le-a permis, de asemenea, să petreacă mult mai mult timp cu familiile și astfel să ia în considerare un copil.

În schimb, pandemia ar fi putut să scadă rata de fertilitate în rândul tinerilor, atât din cauza posibilității reduse de socializare, cât și din cauza incertitudinii economice, așa cum s-a întâmplat deja la recesiunea din 2008. Familiile de vârstă mijlocie vor provoca, așadar, noul „baby boom”, pentru că se bucură de mai multă siguranță și stabilitate.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase